Zafferana Etnea

Zafferana Etnea ligt in het oosten van het Parco dell’Etna (Regionale park van de Etna), op een hoogte van 574 meter. De plaats loopt helemaal tot aan de top van de vulkaan en wordt gekenmerkt door een prachtige natuur met dichte bossen en vlaktes met lava.

Ligging Zafferana Etnea

Wanneer je liefhebber bent van een rustige omgeving in een prachtige natuur is Zafferana Etnea een prachtige plek om te bezoeken. De plaats ligt op slechts korte afstand van Catania (24,6 km), Taormina (36,6 km) en Acireale (13,7 km). Zafferana Etna ligt precies halverwege tussen de Etna vulkaan en de zee, kortom een perfecte uitvalslocatie! Bekijk hier accommodaties in Zafferana Etnea >

Uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Etna

Wanneer je de Etna vulkaan wilt bezoeken, is Zafferana een goede uitvalsbasis. Vanuit hier kun je namelijk eenvoudig naar Etna Nord en Etna Sud. Wil je naar Etna Sud, dan neem je de SP92 richting Rifugio Sapienza. Wil je naar Etna Nord, dan rij je via de Strada Mareneve naar Piano Provenzana.

Uitbarstingen bij Zafferana Etnea

Er zijn drie grote uitbarstingen waarbij er lava in de buurt van Zafferana Etnea kwam:

  • 1792 | De lava stopte net buiten Zafferana, nadat het de wijngaarden van Cassone en Airone bereikt heeft;
  • 1852 | De lava reikt tot aan het centrum en vernielt bossen en vruchtbare grond;
  • 1992 | De lava stopt op minder dan 1 kilometer afstand van het centrum, bij Piano dell’Acqua.

Verklaring van de naam

Hoe de naam Zafferana Etnea ontstaan is, is niet bekend, maar er zijn wel diverse hypotheses. Een daarvan is dat de plaatsnaam uit het Arabisch komt van het woord ‘Zaufanah’ wat ‘geel’ betekent. In het gebied groeit veel rusgras en brem wat geel van kleur is.

Een meer betrouwbare hypothese over het ontstaan van de naam komt uit de Italiaanse encyclopedie van Gerolamo Boccardo. Hij refereert naar de teelt van saffraan. Dit was ooit de belangrijkste industrie in het dorp. Deze hypothese wordt bevestigd door het schilderij ‘Madonna della Provvidenza’ uit 1838 van Giuseppe Rapisardi. Op dit schilderij is een vaas te zien met saffraan bloemen.

 

Nieuws

Stromboli vulkaan plots uitgebarsten

Stromboli | Op woensdagmiddag 3 juli barste de Stromboli vulkaan plotseling uit. …

Etna vulkaan opnieuw uitgebarsten

Etna Zuid | Op donderdag 30 mei 2019 is de Etna vulkaan …

3 Op Reis op bezoek bij de Etna vulkaan

Etna Nord | Afgelopen zomer was 3 Op Reis op bezoek in …

Meer nieuws