Marzamemi

Marzamemi is een vissersdorp gelegen aan zee, op ongeveer 20 kilometer van Noto, in de gemeente Siracusa. Er zijn twee havens bij de plaats: La Fossa en La Ballata.

La Ballata is de meest karakteristieke haven van de twee met een plein die zomers toneel is van diverse evenementen. Het dorp zelf is enkel toegankelijk voor voetgangers. Auto’s dienen dan ook buiten geparkeerd te worden.

Genieten in Marzamemi

Je kunt in Marzamemi genieten op een van de terrasjes van het heerlijke Siciliaanse eten. Een aanrader, en tevens typisch Siciliaans gerecht, is de salade van sinaasappel met peperoncino en rode uit.

Voor Marzamemi liggen twee eilanden. Een van deze eilanden is een privé eiland met een privé villa erop. Het andere eiland vormt de toegang tot de net nieuw aangelegde jachthaven. ’s Avonds kun je hier dan ook genieten van prachtige uitzichten met de magische lichtjes.

De vissersplaats is een ideale uitvalsbasis voor een vakantie in het zuiden van Sicilië. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld eenvoudig Siracusa bezoeken. Daarnaast kent Marzamemi ook prachtige stranden. Het water is hier helder blauw en de stranden hebben mooi wit zand.

Bekijk hier accommodaties in Marzamemi >

Marzamemi Sicilië

Verklaring naam Marzamemi

Hoe de naam van Marzamemi ontstaan is, is niet met zekerheid te zeggen. Er is een hypothese die zegt dat de naam uit het Arabisch komt. Zo zou “Marza” staan voor “haven” en “memi” voor “klein”. Zo zou Marzamemi dus een ‘vertaling zijn voor ‘kleine haven’.

Een andere verklaring is dat de naam komt van het Arabische “Marsà ‘al hamam” wat staat voor “De baai van de tortelduiven”. Deze duiven komen hier namelijk veel in het voorjaar.

Geschiedenis Marzamemi

Het dorp werd gebouwd rond de vissershaven, wat ook de belangrijkste inkomstenbron van het dorp was. Nog altijd wordt hier op grote schaal gevist op blauwvintonijn waarom het dorp ook bekend staat. Marzamemi is een van de belangrijkste plaatsen waar er op deze vis gevist wordt.

In 1630 wordt het dorp verkocht aan de Prins van Villadorata. Hij brengt werklieden naar plaats om hier gebouwen te bouwen. Uiteindelijk zijn dit de eerste inwoners van Marzamemi.

In 1752 bouwden zij het paleis en de kerk della Tonnara, alsook de diverse huizen van de matrozen.

In 1912 werd er in het vissersdorp een vestiging gebouwd om gezouten tonijn en tonijn in olijfolie te verwerken. De visserij op tonijn werd daarna gestopt tot na de oorlog. Nu kun je nog altijd deze vestiging in het dorp zien.

Marzamemi in Sicilië

Producten uit Marzamemi

Marzamemi staat echt bekend om haar tonijn visserij. Je vindt hier dan ook diverse producten met de blauwvintonijn als basis, zoals:

  • Bottarga van tonijn
  • Ventresca van tonijn
  • Gedroogde, gezouten tonijn (Mojama)

Daarnaast zijn ook gedroogte tomaatjes en ciliegia tomaatjes (kerstomaatjes) van Pachino. Nero d’Avola wijn en de Cantalupo meloen typische producten uit deze plaats. De plaats Pachino ligt op slechts 3 km afstand van Marzamemi.

Nieuws

Stromboli vulkaan plots uitgebarsten

Stromboli | Op woensdagmiddag 3 juli barste de Stromboli vulkaan plotseling uit. …

Etna vulkaan opnieuw uitgebarsten

Etna Zuid | Op donderdag 30 mei 2019 is de Etna vulkaan …

3 Op Reis op bezoek bij de Etna vulkaan

Etna Nord | Afgelopen zomer was 3 Op Reis op bezoek in …

Meer nieuws