Geschiedenis Etna

De Etna is een complex vulkanisch gebied wat eigenlijk bestaat uit meerdere vulkanische gebieden. Lees hieronder meer over het ontstaan van de Etna vulkaan en haar geschiedenis.

De eerste uitbarsting van de Etna

De eerste vulkanische activiteit was ongeveer zo’n 500.000 jaar geleden. Deze eerste uitbarsting vond onder water plaats in de zogenaamde Pre-Etna kloof. Deze kloof lag tussen de Peloritani bergen en het Iblei gebergte. Dit was de oude kustlijn van Sicilië. Bewijs van deze eerste uitbarsting kun je nog zien in Acitrezza en Motta Sant’Anastasi waar je basaltzuilen ziet.

Oude kaart van Sicilië

Er wordt gezegd dat er eerst dus zee was op de plek van de Etna. Door de wrijving van de twee platen, de Euro-Aziatische plaat en de Afrikaanse plaat, zijn de eerste vulkaankegels ontstaan. De ruggengraat van de Etna vulkaan is in de periode tussen 150.000 en 80.000 jaar geleden ontstaan.

Grote historische uitbarstingen

Zo’n 35.000 tot 15.000 jaar geleden waren er vele grote uitbarstingen. Bij deze vulkanische uitbarstingen kwam as vrij wat zelfs in Rome werd teruggevonden (800 km verder op!).

Het dal, Valle del Bove, is ontstaan doordat ongeveer 7.000 tot 8.000 jaar geleden de oostzijde van de Etna vulkaan weggegleden is. Dit dal is nog altijd goed herkenbaar. Ook na deze periode zijn er nog diverse aardverschuivingen geweest langs de steile hellingen van de Valle del Bove.

Een andere grote uitbarsting uit de geschiedenis is die van het jaar 122 voor Christus. Deze eruptie zorgde voor een enorme asregen, waardoor vele daken van huizen in de stad Catania instortte.

De top van de Etna

De hoogte van de Etna verandert continue door de verschillende uitbarstingen. Ongeveer 2000 jaar geleden is de top van de Etna voor het laatst ingestort. Zodoende is Piano Caldera ontstaan welke inmiddels volledig is gevuld met lava uit verschillende latere uitbarstingen van de vulkaan. Piano Caldera is echter nog altijd te zien, vlakbij de huidige topkrater.

Nog altijd zijn er regelmatig erupties bij de top van de vulkaan. Deze zijn erg spectaculair om te zien, maar zijn gelukkig vaak geen bedreiging voor de omwonende van de Etna vulkaan.

Sinds het jaar 1600 zijn er minstens 60 erupties geweest op de vulkaanhelling, welke dus wel gevaarlijk kunnen zijn voor de omwonenden. De laatste uitbarsting op de helling was in 2008.

Tegenwoordig zijn er nog altijd uitbarstingen van de vulkaan. Lees hier meer over de Etna uitbarstingen.

Nieuws

Stromboli vulkaan plots uitgebarsten

Stromboli | Op woensdagmiddag 3 juli barste de Stromboli vulkaan plotseling uit. …

Etna vulkaan opnieuw uitgebarsten

Etna Zuid | Op donderdag 30 mei 2019 is de Etna vulkaan …

3 Op Reis op bezoek bij de Etna vulkaan

Etna Nord | Afgelopen zomer was 3 Op Reis op bezoek in …

Meer nieuws